Rok 2011 sa v zdravotníctve podľa R. Rašiho niesol v znamení biznisu

29.12.2011 Celý región

Bratislava 28. decembra (TASR) - Uplynulý rok sa v zdravotníctve podľa bývalého šéfa tohto rezortu Richarda Rašiho (Smer-SD) niesol v znamení biznisu namiesto pacientov a zdravotníkov. Okrem iného preto podľa jeho slov priniesol absolútne odborné zlyhanie súčasného ministra Ivana Uhliarika (KDH), pričom za vyvrcholenie všetkého považuje akciu hromadných výpovedí lekárov. Myslí si, že budúci rok sa tak v zdravotníctve budú musieť riešiť jeho zlé rozhodnutia, aby rezort vôbec prežil a systém neskolaboval.

Zákony, ktoré sa počas uplynulých mesiacov prijali, priniesli najviac prospechu zdravotným poisťovniam, tvrdí Raši. Nepáči sa mu obnovenie možnosti tvorby zisku zdravotných poisťovní či možnosť čerpať na svoju prevádzku vyššie ako povolené náklady pre prípadné nové poisťovne na trhu. Poukázal na to, že všetky kroky, ktoré sa realizovali, sprevádzala kritika odbornej verejnosti. Tá sa sťažovala aj na to, že sa s ňou nekomunikuje. Za nóvum v hodnotení pre TASR označil predkladanie zákonov na rokovanie vlády bez pripomienkovania.

Poznamenal, že sa prijímali aj opatrenia, ktoré sa minuli účinku, ako napríklad ochranný limit na doplatky za lieky. Kritizuje tiež znižovanie platieb pre nemocnice, čo malo priniesť ich vyššiu zadlženosť i optimalizáciu lôžok, keďže tie sa podľa jeho slov rušili bez toho, aby pacienti poznali náhradu. Zdôraznil tiež \"problémy\" v liekovej politike, ktoré priniesla zmena financovania onkoliekov či vakcín, čo malo zhoršiť ich dostupnosť. Tvrdí, že prijaté opatrenia tiež prispeli k vývozu slovenských liekov do zahraničia či zaviedli netransparentnosť do kategorizácie liekov.

Medzi mínusy tohto roku zaradil aj snahu o transformáciu nemocníc, ktorú považuje za privatizáciu, zdržanie elektronizácie zdravotníctva či zastavenie riešenia dostavby bratislavskej nemocnice Rázsochy. Pridal k nim aj spôsob uzatvárania zmlúv súvisiacich s transformáciou s Ústavom súdneho inžinierstva v Žiline či uniknutý manuál, ktorý určoval ako informovať o situácii v nemocniciach počas nedávnej krízy v zdravotníctve.
 

Vyberte región